Αναγνώστου Χρήστος

Αναγνώστου Χρήστος

Σπουδές Ατομικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) / Έργα Συμπόσια Επαγγελματική Δραστηριότητα Άλλες δραστηριότητες Λοιπές πληροφορίες
Γεννήθηκε:

1939

Τόπος Γέννησης:

Πλατανούσα Ιωαννίνων

Σπουδές

Είναι απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων (1959 ). Φιλοσοφική και την Νομική Σχολή των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Σπούδασε με υποτροφία στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, από όπου έλαβε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας (1967) και Φιλοσοφίας (1972). Συνέχισε τις σπουδές του στην Νομική Σχολή Αθηνών και έλαβε Πτυχίο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών (1972), καθώς και πτυχίο Νομικής (1974) από την Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Μεταπτυχιακές σπουδές έκαμε στα Πανεπιστήμια Παρισίων (Σορβόννη) και Λονδίνου (ΒΙRΚΒΕCΚ COLLΕGΕ).

Ατομικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) / Έργα

Διηύθυνε τα περιοδικά "Δοκιμή", "Πνεύμα" και "Κόσμος" και τις εφημερίδες "Δημοκρατική" και "Ηπειρωτικά Νέα", καθώς και την σειρά "Ελληνική Βιβλιοθήκη" των εκδόσεων "Πυθία", όπου εξέδωσε την "Ελληνική Δημοκρατία" του Ρήγα Φεραίου (1971) και μετέφρασε τον "Λόγο περί της Μεθόδου" του Ρενάτου Καρτεσίου (1972). Από τα φιλολογικά έργα η "Εγκυκλοπαιδεία της Φιλοσοφίας και των Ανθρωπιστικών Επιστημών" (1981) είναι ημιτελής, ενώ τα έργα "Περί Ερμηνείας" του Δημητρίου και "Ο Επίκτητος" παραμένουν ανέκδοτα. Το συγγραφικό έργο του έχει ως κέντρο την φιλοσοφία: "Ιστορία της Φιλοσοφίας", "Το φαίνεσθαι και το γίγνεσθαι", "Η χώρα του κακού", "Νοείν και είναι" και "Η φιλοσοφία". Αλλά επεκτείνεται και στην ιστορία: "Παγκόσμια ιστορία", "Ήπειρος" και το χρονικό "Το άλφα και το ωμέγα".
Το λογοτεχνικό έργο του, αποτελούμενο από τρείς τριλογίες συν ένα μυθιστορήματα, παραμένει ανέκδοτο, ενώ με το ψευδώνυμο Χρήστος Κωνσταντίνου έχει δημοσιεύσει ποιήματα αποσπασμένα από πέντε συλλογές, μερικά από τα οποία έχουν συμπεριλήφθηκε σε ανθολογίες.
Τίτλοι Έργων
Ρήγα Φεραίου, Η Ελληνική Δημοκρατία, κριτική έκδοση Χρήστου Κ. Αναγνώστου, Πυθία, Αθήνα, 1971.
Ρενάτου Καρτεσίου, Λόγος περί της Μεθόδου, μετάφραση Χρήστου Κ. Αναγνώστου, Πυθία, Αθήνα, 1972.
ΠΝΕΥΜΑ, τετραμηνιαίο περιοδικό Φιλοσοφίας και Επιστημών του Ανθρώπου (Α1 / 1981).    Διευθυντής Χρήστος Κ. Αναγνώστου, Κέντρον Ανθρωπιστικών Επιστημών, Αθήνα, 1981.
Το φαίνεσθαι και το γίγνεσθαι, Βιβλίο Δ’ Η Ελλάς μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, Αθήνα, 1981.
Η χώρα του κακού, Βιβλίο Β’ Το Κράτος, Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, Αθήνα, 1984.
Η χώρα του κακού, Βιβλίο Δ’ Η Φιλοσοφία του Δικαίου, Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, Αθήνα, 1985.
Το άλφα και το ωμέγα, Βιβλίο Ε’ Ούτε Καπιταλισμός ούτε Σοσιαλισμός, αλλά Δημοκρατία, ΔΗΚΟ, Αθήνα, 1985.
Ήπειρος, Βιβλίο Ζ’ Το Δεσποτάτο της Ηπείρου, Αθήνα, 2007.

Χρήστου Κωνσταντίνου, Ποιήματα, Α’ Ο Υδροχόος, Κέντρον Ανθρωπιστικών Επιστημών, Αθήνα 2007.

Συμπόσια

Έλαβε μέρος με επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια (Παρίσι, Λονδίνο, Μόσχα, Mολδαβία, Ολυμπία, Κωνσταντινούπολη, Περσία).

Επαγγελματική Δραστηριότητα

Είναι Δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω και Γ.Γ. του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ).
Είναι πρόεδρος του Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Επιστημών, όπου δίδαξε φιλοσοφία και κοινωνικές επιστήμες με μορφή μαθημάτων και σεμιναρίων και επόπτευσε διδακτορικές διατριβές.

Άλλες δραστηριότητες

Από φοιτητής ανεμείχθη στο φοιτητικό κίνημα και συνεχίζει να αγωνίζεται για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Λοιπές πληροφορίες

Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ