Βερτόδουλος Απόστολος

Βερτόδουλος Απόστολος

Σπουδές Ομαδικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) / Παραστάσεις / Συναυλίες Συλλογές, Μουσεία, Πινακοθήκες που βρίσκονται τα έργα του καλλιτέχνη Επαγγελματική Δραστηριότητα Άλλες δραστηριότητες Μέλος άλλων οργανώσεων εθνικών ή διεθνών σχετικών με τα εικαστικά Βραβεία - Διακρίσεις Λοιπές πληροφορίες
Φωτογραφικό Υλικό
Γεννήθηκε:

1907

Απεβίωσε:

1983

Τόπος Γέννησης:

Ιωάννινα

Σπουδές

Ζωσιμαία  Σχολή Ιωαννίνων.

Γραμμικό σχέδιο Αθήνα.

 

Ομαδικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) / Παραστάσεις / Συναυλίες

Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις στα Γιάννινα και αλλού όπως στη Θεσσαλονίκη, όπου στην Διεθνή Έκθεση σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό φωτογραφιών πήρε το Β’ βραβείο το 1960 με τη φωτογραφία "Μετέωρα", το Α’ Βραβείο με τη φωτογραφία "Πάπιγκο", το Γ’ Βραβείο το 1965 με τη φωτογραφία "Αυλόπορτα στο Μέτσοβο", έπαινο το 1966 για τη φωτογραφία "Ο βλάχος του Ζαλόγγου".

Συλλογές, Μουσεία, Πινακοθήκες που βρίσκονται τα έργα του καλλιτέχνη

Φωτογραφίες  του Απόστολου  Βερτόδουλου βρίσκονται στο λαογραφικό μουσείο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Επίσης κοσμούν  άλλα λευκώματα όπως αυτό  της Ριζαρείου «ΖΑΓΟΡΙΣΙΩΝ ΒΙΟΣ» το 2003.

Επαγγελματική Δραστηριότητα

Υποθηκοφυλάκιο

Τεχνικός υπάλληλος στο γραφείο Σχολικού Αρχιτέκτονος.

 

Άλλες δραστηριότητες

Προσφέρει τις υπηρεσίες του και στην Μητρόπολη Ιωαννίνων για την κατασκευή και επισκευή των εκκλησιών και των μοναστηριών.

Το 1936 που ιδρύεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων ο Απόστολος Βερτόδουλος είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη.

Σχεδιαστής και κατασκευαστής σχεδόν του Ορειβατικού Καταφυγίου του Μιτσικελιού που εγκαινιάστηκε την 9/7/1939 από τον Πρόεδρο των Ορειβατικών Συλλόγων Σπήλιο Αγαπητό.

 

Μέλος άλλων οργανώσεων εθνικών ή διεθνών σχετικών με τα εικαστικά

Ο Δημ. Σαλαμάγκας την 9/12/1938 γράφει για τον Απόστολο Βερτόδουδο στην εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΟ» με αφορμή μίας έκθεσης Ηπειρωτικών τοπίων του φωτογράφου κ. Μελετζή στο ισόγειο κατάστημα του Ίλιου Παλλάς στα Ιωάννινα «Δεν λησμονούμε βέβαια κι εδώ τη μοναδική υπηρεσία που πρόσφερε και προσφέρει το Ηπειρωτικό Τμήμα του Ορειβατικού Συλλόγου και αισθανόμεθα ιδιαίτερη χαρά που μας δίνεται η αφορμή να μιλήσουμε για τον ερασιτέχνη φωτογράφο κ. Βερτόδουλο που μας απεκάλυψε με τις φωτογραφίες του τη μεγαλοπρέπεια και τη γοητεία του Ηπειρωτικού βουνού. Ωραιότατες φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Ε.Ο.Σ . Το βουνό».

Ο Τόλης Σακελλαρίου γράφει στον «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ  ΑΓΩΝΑ» την 26/1/1961 «Ο Απόστολος Βερτόδουλος τις προάλλες στην αίθουσα της στρατιωτικής λέσχης μ’ ένα μηχάνημα προβολής μας έδειξε 144 υπέροχες φωτογραφίες και μαζί  μ’ αυτές και τον πλούσιο ψυχικό του κόσμο. Ο Βερτόδουλος πάσχει αγιάτρευτα από μια έντονη φυσιολατρική διάθεση».

 

Βραβεία - Διακρίσεις

Πανελλήνιο Διαγωνισμό φωτογραφιών πήρε το Β’ βραβείο το 1960 με τη φωτογραφία "Μετέωρα", το Α’ Βραβείο με τη φωτογραφία "Πάπιγκο", το Γ’ Βραβείο το 1965 με τη φωτογραφία "Αυλόπορτα στο Μέτσοβο", έπαινο το 1966 για τη φωτογραφία "Ο βλάχος του Ζαλόγγου".

Τιμώντας τον το Διοικητικό Συμβούλιο του Ορειβατικού Συλλόγου με απόφαση του ονόμασε το ορειβατικό καταφύγιο Μιτσικελιού σε "Καταφύγιο Απόστολος Βερτόδουλος".

 

Λοιπές πληροφορίες

Ο ίδιος δήλωνε φυσιολάτρης και το αποδεικνύει με τις φωτογραφίες του όπου στο κύριο μέρος τους απεικονίζεται η φύση. Με απλές μηχανές τις οποίες άλλαζε με νεώτερες, χωρίς ειδικά εφέ αλλά με την χρήση του ηλιακού φωτός άφησε πίσω του ένα πλούσιο αρχείο από ασπρόμαυρες φωτογραφίες αλλά και έγχρωμες διαφάνειες (slides).

ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ