Μπέτσης Ελευθέριος

Μπέτσης Ελευθέριος

Σπουδές Ομαδικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) / Παραστάσεις / Συναυλίες Επαγγελματική Δραστηριότητα Μέλος άλλων οργανώσεων εθνικών ή διεθνών σχετικών με τα εικαστικά Βραβεία - Διακρίσεις Λοιπές πληροφορίες
Φωτογραφικό Υλικό
Γεννήθηκε:

1978

Τόπος Γέννησης:
 Ιωάννινα
Τόπος Κατοικίας:

Δροσιά

Τόπος Εργασίας:

Δημιουργικό γραφείο "ΜωΒ"

Φώτου Τζαβέλλα 17 Ιωάννινα

Τηλέφωνο:

6948577025

Fax:

2651023405

E-mail:lefteris@betsis.net Ιστοσελίδα:http://www.lefteris.betsis.net

Σπουδές

Απόφοιτος του Ε.Π.Λ.Ιωαννίνων στον κλάδο Εφαρμοσμένων τεχνών, κατά το έτος 1996 και των Ι.Ε.Κ στο τμήμα Σχέδιο μέσω συστημάτων Η/Υ κατά το έτος 2001.

Το διάστημα από το 1995 έως και το 2003 παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στα εργαστήρια της Ελένης Γκοντού και Αντώνη Κέλλη στα Ιωάννινα, όπως επίσης και της Βίλης Κανελλοπούλου στην Αθήνα.
Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Έως το 4ο έτος παρακολουθούσε μαθήματα στο εργαστήριο γλυπτικής του κ.Φώτη Χατζηιωαννίδη. Στο 5ο έτος, το εργαστήριο ανέλαβε ο κ. Γιώργος Τσακίρης. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας με τον κ. Γιώργο Κατσάγγελο.

Ομαδικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) / Παραστάσεις / Συναυλίες

2008 5η Μπιενάλε Φοιτητών των Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείου Creta Maris Convention & Golf Resort στη Χερσόνησο Κρήτης, από τις 5 έως 20 Νοεμβρίου, διοργάνωση ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΑ και η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ».
2008 Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός», οργάνωση Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Διάρκεια 31 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου.
2008 "Τέχνη στο Οινοποιείο … 25(+) 45(-)"στο χώρο του κτήματος "Σκούρα" στο Μαλανδρένι Αργολίδας από τις 9 έως 30 Σεπτεμβρίου 2008. Οργάνωση Αίθουσα τέχνης Ναυπλίου, Μαρία Γκούμα, Οινοποιείο Σκούρας
2008 "" Στο πνευματικό κέντρο Δήμου Πολίχνης από 14 έως 31 Μαΐου Οργάνωση: Γιώργος Τσακίρης
2007 “Φοιτητική Εβδομάδα” του Α.Π.Θ. στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα από 17 Ιουνίου έως και 1 Ιουλίου.
2006 “WO[+]MAN=?” 5o Φεστιβάλ Τέχνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φουαγιέ αρχιτεκτονικής σχολής Α.Π.Θ. από 14 έως 20 Δεκεμβρίου.
2006 “SARTFEST” Student Art Festival Academy of Arts – Στην πόλη Novisad από 17 έως22 Οκτωβρίου.
2006 “Έκθεση νέων φωτογράφων (Φωτογραφική συνάντηση Κυθήρων)” στην παλαιά αστική σχολή Ποταμού Κυθήρων, από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου.
2006 “Φοιτητική Εβδομάδα” του Α.Π.Θ. στο χώρο Βey Ηamam – Λουτρά ο Παράδεισος από 4 έως και 20 Μαΐου και στον “σκουπιδότοπο” στη Θεσσαλονίκη από τις 18 έως και τις 20 Μαΐου.
2006 “Belle arte lamia 06” από την ομάδα Καφωδείο Ορφέας στον Πολυχώρο Λαμίας από 8 έως και 16 Απριλίου.
2006 “Pixeldance ΙΙ” από την ομάδα In Flux Art στο κτίριο “Κοιτώνες” του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στη Θεσσαλονίκη από τις 12 έως τις 15 Μαΐου.
2005 “Pixeldance” από την ομάδα In Flux Art στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο.
2005 “1st Athens VideoArt Festival” από την ομάδα MultiTrab Production στον πολυχώρο Θύρα Τέχνης στην Αθήνα από τις 19 έως και 21 Απριλίου.

Επαγγελματική Δραστηριότητα

Δραστηριοποιείτεκυρίως στο χώρο της γλυπτικής, ξυλογλυπτικής, φωτογραφίας, εικονοληψίας, επεξεργασία video – 3D – 2D γραφικών, κατασκευή διαφημιστικών μακετών αλλά και έντυπων εγγράφων, οργάνωση – μελέτη – κατασκευή portfolios καλλιτεχνών.
Ξυλόγλυπτες κατασκευές πρωτότυπων μοντέλων. Ομοίωμα απομίμηση τροφής για διαφημιστικούς σκοπούς για γνωστή εταιρία τροφίμων. Φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση εγκαταστάσεων – καλλιτεχνικών δρώμενων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων και ψηφιακών portfolios. Επεξεργασία μουσικού video clip για γνωστό έλληνα μουσικό παραγωγό

Μέλος άλλων οργανώσεων εθνικών ή διεθνών σχετικών με τα εικαστικά

Από τον κατάλογο της έκθεσης "9Κ" που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Πολίχνης, διάρκεια 14 έως 31 Μαΐου το 2008
Ο γλύπτης Λευτέρης Μπέτσης ανήκει στους νέους καλλιτέχνες οι οποίοι υιοθετούν, παράλληλα με παραδοσιακούς τρόπους έκφρασης, μέσα και αντιλήψεις της εποχής μας αξιοποιώντας με επιτυχία τις νέες τεχνολογίες. Στην έκθεση αυτή ο Λευτέρης επέλεξε να παρουσιάσει ένα video με τον τίτλο «Genesis, the view from inside», με το οποίο μας προσκαλεί να βυθιστούμε σε έναν μυστηριακό μικρόκοσμο και να παρακολουθήσουμε τη ζωή εν τη γενέσει της.
Ορμώμενος από την βιβλική σημειολογία περί γενέσεως του κόσμου, εισβάλλει στον μικρόκοσμο της ανθρώπινης γέννησης, δίνοντάς της καθολικά χαρακτηριστικά. Όπως ακριβώς και στη βιβλική κοσμογονία, η ζωή ξεκινάει μυστηριωδώς μέσα από το χάος και την απροσδιοριστία, με μοναδική ίσως προϋπόθεση την επιθυμία.
Ο καλλιτέχνης νιώθει δέος μπροστά στο μυστηριακό, στέκεται εκστασιασμένος μπροστά στην «κοσμογονία της γέννησης». Η έκσταση αυτή εκφράζεται με τη συνεχή και γοργή εναλλαγή των πλάνων, εικόνες που εισβάλλουν ξαφνικά διακόπτοντας τη ροή άλλων εικόνων. Τα χρώματα, θερμά και φωτεινά, παραπέμπουν σε αρχέγονα οράματα και αινίγματα. Η δυναμική που πηγάζει από το ίδιο το ακατανόητο του μυστηρίου, που πάντα θα γοητεύει, εμπεριέχει πολυσημία. Δηλώνοντας με σιβυλλικό τρόπο τη διττή προσέγγιση του φαινομένου της γέννησης, ο καλλιτέχνης αρκείται στην παράθεση εικόνων και αποφεύγει ηθελημένα τις προσωπικές ερμηνείες, θεμελιώνοντας μια ερμητική νοοτροπία.
Με τον τρόπο αυτό ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια δική του μεταφυσική. Ο κόσμος, είτε απότοκο μιας ανώτερης βούλησης είτε απόρροια του τυχαίου, θα εξακολουθεί να γονιμοποιεί την ανθρώπινη φαντασία με τον τρόπο που την γονιμοποιεί η έκρηξη και ο αφανισμός ενός super nova. Η Γέννηση όμως γεννά και φόβο, επειδή εμπεριέχει την εντροπία.
Στην έκθεση ο καλλιτέχνης παρουσιάζει επίσης και μια σειρά σχεδίων. Τεχνικά, μπορούμε να μιλήσουμε για επιτυχημένο συνδυασμό φωτογραφίας και σχεδίου, που δημιουργεί εκλεπτυσμένα σύνολα πάνω στην ενιαία βάση του χαρτιού. Στα σχέδια αυτά οι φωτογραφικές λεπτομέρειες ολοκληρώνονται με ευαίσθητα φίνα σχέδια φτιαγμένα με πενάκι ή λεπτό πινέλο.
Ελένη Κάρτσακα
Ιστορικός Τέχνης

Βραβεία - Διακρίσεις

1. Πρώτο βραβείο σε διεθνή έκθεση φωτογραφίας σχολών καλών Τεχνών “World biennial exhibition of student photography Novi Sad 2009” που έγινε στο Novi Sad της Σερβίας (πτυχιούχος της σχολής καλών Τεχνών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

 

2. Τιμητική διάκριση στο διαγωνισμό φωτογραφίας «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός»

Λοιπές πληροφορίες

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 14 Οκτωβρίου το 1978. Από το 1997 και για τέσσερα χρόνια εργάστηκε στο εργαστήριο ξυλογλυπτικής του πατέρα του. Από τον Σεπτέμβριο 2006 έως τον Ιανουάριο 2007 Παρακολούθησε σεμινάρια Ιστορίας της τέχνης που οργανώθηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ Θεσσαλονίκης, με γενικό τίτλο «νέα μέσα, νέες προκλήσεις;». Από τον Σεπτέμβρη του 2009 Άνοπιξε και διατηρεί στη Φώτου Τζαβέλλα 17 το δημιουργικό γραφείο "ΜωΒ"

ΓΙΑΝΝΕΝΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ