Αποστολίδης Τάτσης

Αποστολίδης Τάτσης

Σπουδές Ατομικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) / Έργα Επαγγελματική Δραστηριότητα Άλλες δραστηριότητες Μέλος άλλων οργανώσεων εθνικών ή διεθνών σχετικών με τα εικαστικά Διδακτική εμπειρία Βραβεία - Διακρίσεις
Γεννήθηκε:

1928

Τόπος Γέννησης:

Καλουτά Ιωαννίνων

Τόπος Κατοικίας:

Αθήνα

Σπουδές

Από το 1948 ώς το 1954 σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με τον Γ. Λυκούδη (αποφοιτώντας με `Aριστα και Α’ βραβείο). Έχοντας κρατική υποτροφία, μελέτησε επί 3 χρόνια στη Γαλλία (1957-1960) με τον παιδαγωγό George Szeryng και τον μεγάλο βιολονίστα Henryk Szeryng.

Ατομικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) / Έργα

Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις σε ρεσιτάλ και ως σολίστ με ορχήστρες στην Ελλάδα (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Συμφωνική της ΕΡΤ, Φιλαρμόνια Ουγγάρικα, Ορχήστρα του Ζάλτσμπουργκ,κ.λπ.) και στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Περσία, κ.α.). Επίσης έχει εμφανιστεί στην ελληνική, την κυπριακή, τη γαλλική, την ιρανική και τη βουλγαρική Τηλεόραση. `Εχει παίξει σε A’ εκτέλεση πολλά ελληνικά και ξένα έργα για βιολί (Becker, Milhaud, Καρυωτάκη, Γ.Α. Παπαϊωάννου, Σισιλιάνου, Δραγατάκη, Σκαλκώτα, κ.ά.). Mεταξύ άλλων, και τα "Κοντσέρτα για βιολί και ορχ." των Δ. Δραγατάκη, Γ.Α. Παπαϊωάννου, κ.ά. Μόνιμο βασικό στέλεχος της ΚΟΑ από το 1955 (με προϋπηρεσία 5,1/2 ετών) "άφησε εποχή" ως εξάρχων της (1965-1983). Διετέλεσε επίσης εξάρχων και της Συμφωνικής της ΕΡΤ (1960-1973).

Διεύθυνε επίσης την "Ελληνική Καμεράτα", κλιμάκια της ΚΟΑ,κ.λπ.

Επαγγελματική Δραστηριότητα

Από το 1955 είναι καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών (στο βιολί, τη μουσ. δωματίου και τη μαθητική Ορχ.) με πολλούς μαθητές, μεταξύ των οποίων : Πάνος Βαλεντής, Σπύρος Ράντος, Γιάννης Γεωργιάδης, Δημήτρης Γιάννου, Βύρων Καψάλης, Νατάσα Μανδίκου, Νίκος Χαλιάσας, Αγγέλα Φαναριώτη, Oδυσσέας Κορέλλης, Μικαέλα Μητροπούλου,Γιώργος Περιστέρης, Δημήτρης Αγγελίδης, Παντελής Σταματέλος, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, κ.ά.

Άλλες δραστηριότητες

Ίδρυσε αξιολογότατα Σύνολα μουσικής δωματίου : το "Ελληνικό Κουαρτέτο" (1952), ένα μόνιμο "ντούο" πιάνου-βιολιού (1971, σε συνεργασία με τον ’Γ. Γαρουφαλή) και τη "Μικρή Ορχήστρα Εγχόρδων" (ΜΟΕ, 1979), την οποία έκτοτε και διευθύνει.
Έχει ηχογραφήσει σε δίσκους τις "Σονάτες για πιάνο και βιολί " των Μπράμς και Προκόφιεφ, τη "Σονάτα για βιολί" του Γ.Α. Παπαϊωάννου, τους "5 Ελληνικούς χορούς" και τα "10 σκίτσα για έγχορδα" του Ν. Σκαλκώτα (με την ΜΟΕ), έργα για βιολί των Α. Κουνάδη, Γ. Α. Παπαϊωάννου, Δ. Δραγατάκη, Μ. Θεοδωράκη, κ.ά. Διετέλεσε και διατελεί μέλος πολλών Επιτροπών καλλιτεχνικών αρμοδιοτήτων (KOA, EΡT, κ.λπ.).

Μέλος άλλων οργανώσεων εθνικών ή διεθνών σχετικών με τα εικαστικά

"Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής"του Τ. Καλογερόπουλου

Διδακτική εμπειρία

Καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών

Βραβεία - Διακρίσεις

Το 1960 πήρε το Α’ βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας της Nice