Σπουδές
Αρχιτεκτονικής
D.E.A. Αστικής Γεωγραφίας. (Παρίσι 1977)
Ατομικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) / Έργα
ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
– Μέλος της ομάδας μελέτης για την εκπόνηση του Γ.Π.Σ. Ιωαννίνων.
– Ανάδοχος της μελέτης πολεοδόμησης του οικισμού Ελεούσας Ιωαννίνων.
– Ανάδοχος της μελέτης του οικισμού Καλπακίου Ιωαννίνων.
– Ανάδοχος της μελέτης Διαμόρφωσης της τάφρου Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα.
– Ανάδοχος της μελέτης για την αναστήλωση του Δημαρχείου της Κέρκυρας.
– Ανάδοχος της μελέτης για την αναστήλωση και διαμόρφωση του Γυμναστηρίου της Κέρκυρας.
– Μέλος της ομάδας μελέτης αναστήλωσης του Αρχοντικού Πυρσινέλλα στα Γιάννενα – Δήμος Ιωαννιτών.
– Μέλος της ομάδας μελέτης “Οργάνωση χώρου και διαχείριση επισκεπτών Αμβρακικού” – Νομαρχιακό Ταμείο Πρέβεζας.
– Συντονίστρια της ομάδας “Μελέτη Ανάπτυξης Ήπιων Μορφών Τουρισμού στο Όρος Νεμέρτσικα Δήμου Άνω Πωγωνίου” που εκπόνησε το ΤΕΙ Ηπείρου για λογαριασμό του Δήμου Άνω Πωγωνίου.
– Μέλος της ομάδας μελέτης “Αθλητικές εγκαταστάσεις στο Όρος Νεμέρτσικα” Δήμος Άνω Πωγωνίου.
– Μέλος της ομάδας μελέτης “Αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χαράδρας Αράχθου (Ελληνικό Τσούκα – Αμπελοχώρι) Νομού Ιωαννίνων” – Περιφέρεια Ηπείρου.
– Ανάδοχος της μελέτης “Αναστήλωσης και μετατροπής σε συνεδριακό κέντρο” του Παρθεναγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Άνω Πεδινών Ζαγορίου – Κοινότητα Άνω Πεδινών.
– Ανάδοχος της μελέτης “Αναστήλωσης και μετατροπής σε Κέντρο Μελετών Περιβάλλοντος” του Δημοτικού Σχολείου Νεγάδων Ζαγορίου – Κοινότητα Νεγάδων.
– Μελετήτρια της διαμόρφωσης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του ΤΕΙ Ιωαννίνων – ΤΕΙ Ηπείρου.
– Μέλος της ομάδας μελέτης για την εκπόνηση του Γ.Π.Σ. του Δήμου Παμβωτιδος
– Ανάδοχος της μελέτης ΣΧΟΑΠ του Δήμου Ζίτσας
Συμμετείχε σε ομάδες εργασίας του ΤΕΕ/Ηπείρου για τις παρακάτω μελέτες :
– Κριτική στο Π.Δ που καθορίζει τους συντελεστές δόμησης που ισχύουν στην πόλη των Ιωαννίνων.
– Προτάσεις για την αντιμετώπιση πολεοδομικών θεμάτων Ιωαννίνων.
– Μηχανισμοί εξέλιξης του πολεοδομικού ιστού των Ιωαννίνων.
– Επεξεργασία πορισμάτων του Συνεδρίου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής που έγινε στο Ζαγόρι το 1980.
– Δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής Ζαγορίου.
Συμπόσια
ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
– Συμμετοχή στο Συνέδριο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής το 1980 στο Ζαγόρι, με θέμα: “Προϋποθέσεις για ορθή μελέτη και αποτελεσματική προστασία των Ζωντανών Παραδοσιακών Οικισμών”.
– Συμμετοχή (με το ίδιο θέμα) στη Συνάντηση “Παράδοση – Χώρος– Ζωή”, που οργάνωσε ο Δήμος Μήθυμνας τον Ιούλιο του 1980.
– Συμμετοχή ως εισηγήτρια στη σειρά μαθημάτων με τίτλο “Άνθρωπος – Χώρος – Περιβάλλον” του Γαλλικού Μορφωτικού Κέντρου Ιωαννίνων, το Νοέμβριο του 1980, με θέμα: “Κοινωνικές αλλαγές και πολεοδομικές μετατροπές στον αστικό χώρο”.
– Συμμετοχή στο επιστημονικό διήμερο που οργάνωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας στο Βόλο το Νοέμβριο του 1982, με την εισήγηση “Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς”.
– Στο ίδιο διήμερο, εκπρόσωπος του ΤΕΕ/Ηπείρου με την εισήγηση “Οι Παραδοσιακοί Οικισμοί της Ηπείρου: προβλήματα και προτάσεις προστασίας και συντήρησης”.
– Συμμετοχή στο συνέδριο : “Οι επιπτώσεις της ένταξης για την πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα” που οργάνωσε το γραφείο Αθηνών της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το Δεκέμβριο του 1982.
– Συμμετοχή στο συνέδριο: “Επισκευή και ενίσχυση λιθοδομών που οργάνωσαν το ICCROM, το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΕΜΠ, το Νοέμβριο του 1989 στην Αθήνα.”
– Εισηγήτρια στο Διεθνές Αρχιτεκτονικό Συνέδριο που οργάνωσε το ΤΕΕ στη Σαντορίνη τον Οκτώβριο του 1993 με θέμα: “ Ελεύθερος χρόνος, τουρισμός και αναψυχή: αρχιτεκτονικές και πολιτισμικές αξίες προς το 2000”, με την εισήγηση.
– Εισηγήτρια στο διήμερο που οργάνωσε το ΤΕΕ και το ICOMOS τον Δεκέμβριο του 1993 με θέμα “Τουρισμός και μνημεία – Πολιτιστικός Τουρισμός”, με την εισήγηση: “Via Mediterranea ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο πολιτιστικού τουρισμού σε αγροτικές περιοχές της Μεσογείου”.
– Εισηγήτρια στο 2ο Διεπιστημονικό Συνέδριο του ΕΜΠ, τον Ιούνιο του 1998 στο Μέτσοβο με θέμα : “Η ξερολιθιά: στήριγμα της γης, στήριγμα και του πολιτισμού”.
– Εισηγήτρια στο 6ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο με θέμα : “Στρατηγικές για την αειφόρο τουριστική Ανάπτυξη της Ηπείρου”. Ηγουμενίτσα, Αύγουστος 1999.
_ Εισηγήτρια στο 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Τουρισμός σε νησιωτικές περιοχές και ειδικούς προορισμούς» που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο τον Δεκέμβριο του 2000.Θέμα της εισήγησης: «Ένα πρόγραμμα Ανάπτυξης Ήπιων Μορφών Τουρισμού με επίκεντρο την ξερολιθική αρχιτεκτονική κληρονομιά.
_ Εισηγήτρια στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη και Περιβάλλον» που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο τον Οκτώβριο του 2003. Θέμα της εισήγησης: «TERRACED LANDSCAPES, A POTENTIAL FOR NEW TOURIST AND CULTURAL USES”.
– Εισηγήτρια σε σεμινάρια για την εκπαίδευση μεταφραστών υπαλλήλων της ΕΟΚ που οργάνωσε το ΚΕΜΕΔΙ τον Σεπτέμβριο του 1981 και τον Ιούλιο του 1982 με θέματα :
1. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα και τα προβλήματά της.
2. Η κατοικία στην Ελλάδα και το φαινόμενο της πολυκατοικίας.
3. Περιβαλλοντικά προβλήματα στη λίμνη Ιωαννίνων.
– Παρακολούθηση εκπαίδευσης εκπαιδευτών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
– Επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης αξιοποίησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς από ξερολιθιά, στο πλαίσιο του προγράμματος REPPIS του Άρθρου 10 του ΕΤΠΑ.
– Επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης για την αξιοποίηση των νερόμυλων της περιοχής Κόνιτσας και Ζαγορίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Raphael.
– Επιστημονική υπεύθυνη του έργου για την ανάδειξη του τοπίου των αναβαθμίδων (πεζουλιών) στην κοινότητα Νεγάδων – πρόγραμμα Life.
– Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος PROTERRA (Άρθρο 8 FEOGA) για την προστασία και αξιοποίηση των αναβαθμίδων καλλιέργειας.
_ Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος INTERREG ΙΙ Πρόγραμμα Λίθος, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου (2001) «Η Πέτρα από την Ήπειρο μέχρι τη Σκόδρα».
_ Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος LEADER II Διακρατική συνεργασία «Τοπία αναβαθμίδων χιλιετίας Καινοτομίας» (2000-2003).
_ Συντονίστρια μελετών του έργου «Δρόμοι της ξερολιθιάς στο Ζαγόρι και στο Salento» του προγράμματος INTERREG IIΙA
Επαγγελματική Δραστηριότητα
Από το 1978 εξασκεί ως ελεύθερος επαγγελματίας την αρχιτεκτονική στα Ιωάννινα. Συνεργάζεται με γραφεία στην Αθήνα, στην Κέρκυρα και στο Παρίσι.
Έχει εκπονήσει μελέτες κατοικιών, ξενοδοχείων, αναστηλώσεων και αποκαταστάσεων μνημείων και παραδοσιακών κατοικιών, μελέτες κοινοχρήστων χώρων (πλατείες, πάρκα), μελέτες εσωτερικών χώρων καθώς και μελέτες πολεοδομήσεων.
Άλλες δραστηριότητες
Γενική Γραμματέας του Κέντρου Ερευνών Ζαγορίου (1980 – 1985).
– Υπεύθυνη ομάδων για την αποτύπωση παραδοσιακών κτιρίων στο Ζαγόρι κατά το 5ο και 7ο Ανοιχτό Σχολείο.
– Υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών Campus Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς που έγιναν στο Ζαγόρι το 1992 και 1994. “Το φυσικό τοπίο και το ανθρωπογενές περιβάλλον στη Μεσόγειο: ένας προαιώνιος διάλογος”.
– Από το 1986 εκπαιδεύτρια και συντονίστρια σε σεμινάρια κατάρτισης που οργανώνονται από το ΕΛΚΕΠΑ, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΤΕΕ, τον ΕΟΤ, από το Υπουργείο Γεωργίας και από άλλα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Τα σεμινάρια αφορούν το Περιβάλλον, την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά, την Παράδοση, και τα Παραδοσιακά Οικοδομικά Επαγγέλματα.
Λοιπές πληροφορίες
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
– Τουριστικός επιχειρηματίας από το 1987.
Πρόεδρος της Ελλάς – Ήπιος Τουρισμός (ΕΛ.Η.Τ) ΑΕ, που διαχειρίζεται παραδοσιακά καταλύματα στο Ζαγόρι και στη Σαντορίνη.
– Από το 1986 συνεργάτης του ΕΛΚΕΠΑ και άλλων οργανισμών, ως διδάσκουσα σε σεμινάρια σχετικά με τον Τουρισμό.
– Συντονίστρια στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού VIA MEDITERRANEA από το 1992. Ως εκπρόσωπος της περιοχής της Ηπείρου, μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ζαγορίου (ΑΝΕΖ) στα πλαίσια του VIA MEDITERRANEA παρακολούθησε 10 σεμινάρια σε περιοχές της Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και στη Κρήτη.
– Υπεύθυνη της υλοποίησης μέρους του προγράμματος Euroform της Σητείας για τον πολιτιστικό τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στο Ζαγόρι καθώς και του αντίστοιχου προγράμματος της Algarve (Πορτογαλία).
– Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Ιωαννίνων .
– Συντονίστρια και επιστημονική υπεύθυνη του 1ου Ευρωπαϊκού Campus Τουρισμού που έγινε τον Ιούλιο του 1995.
– Εκπρόσωπος του Δικτύου Ε.C.Ε.Α.Τ. (Ευρωπαϊκό Κέντρο Οικοαγροτοτουρισμού) στο Ζαγόρι.