Παπαγεωργίου Πέτρος

Παπαγεωργίου Πέτρος

Σπουδές Ομαδικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) / Παραστάσεις / Συναυλίες Συμπόσια Μέλος άλλων οργανώσεων εθνικών ή διεθνών σχετικών με τα εικαστικά Διδακτική εμπειρία Βραβεία - Διακρίσεις Λοιπές πληροφορίες
Γεννήθηκε:

19 Ιουνιου

Τόπος Γέννησης:

Ιωάννινα

Τόπος Κατοικίας:

Ιωάννινα

Τηλέφωνο:

6937897748

E-mail:petrran@gmail.com

Σπουδές

1999-2004: Πολυτεχνικη Σχολη, Τίτλος Σπουδών "Αγρονομος Τοπογραφος Μηχανικος"

2006-2007: Μεταπτυχιακο τίτλο σπουδών "Σύγχρονες Γεωδαιτικές Εφαρμογες"

 

Ο Πέτρος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1981. Η πρώτη του επαφή με τη μουσική έγινε το 1992 με την εισαγωγή του στο δημόσιο ωδείο Ιωαννίνων, όπου και παρακολούθησε μαθήματα αρμονίου (1992-1995). Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ασχολήθηκε με τα κρουστά ως αυτοδίδακτος, ώσπου το 1999 ξεκίνησε μαθήματα στη μουσική σχολή ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ με δάσκαλο τον Λευτέρη Παύλου. Από τότε, κατόρθωσε να ολοκληρώσει τόσο τις μουσικές όσο και τις ακαδημαϊκές του σπουδές στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, αποκτώντας ωστόσο και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Παράλληλα, θέλοντας να συνεχίσει και την προσωπική του αναζήτηση στον χώρο των κρούστων είχε την ευκαιρία να μαθητεύσει δίπλα στους Τάκη Μπάρμπα και Βαγγέλη Καρίπη και Ηλία Διμάνο. Από το 2003 έως σήμερα αποτελεί μόνιμο μέλος του μουσικού σχήματος Εν Χορδαίς.

 

Σημαντικό σταθμό στη μουσική του εξέλιξη έχει αποτελέσει και η συμμετοχή του σε πολυάριθμα σεμινάρια κρουστών με δασκάλους τους Misirli Ahmet, Bijan Chemirani, Ziya Tabassian, Mohamed Abdelkader Ibn El Hadj Kacem, David Estefan, Fahrettin Yarkin. Ειδική μνεία  αποδίδεται στο International Percussion Meeting (Τύνιδα 2004), όπου εκπρόσωποι κυρίως της ανατολικής παράδοσης κρουστών από όλη τη Μεσόγειο παρουσίασαν στους μαθητές τους ποικίλες πρακτικές παιξίματος και τεχνικές.

 

Έχει συνεργαστεί με διάφορους δεξιοτέχνες τόσο από τον τομέα των κρουστών (Misirli Ahmet, Zohar Fresco, Said El Artist, Ziya Tabassian, Βαγγέλης Καρίπης, Κώστας Αναστασιάδης), όσο και με δεξιοτέχνες άλλων τομέων (Χρόνης Αϊδονίδης, Σόλων Λέκκας, Haig Yazdjian, Πέτρος Λούκας Χαλκιάς, Γρηγόρης Καψάλης κ.α.)

 

Συνεργάζεται επίσης με μουσικούς από το εξωτερικό (Omar Faruk Tekbilek, Imane Homsy, Hassan Faqir, Kamel Ferjani, Samir Siblini, Melihat Gulses, Ghada Shbeir, Rima Khcheich, Kiya Tabassian κ.α.)

 

Συμμετέχει στη δισκογραφία καθώς και σε εκδηλώσεις και συναυλίες. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους της Ελλάδος και του εξωτερικού.

 

 

 

 

Ομαδικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) / Παραστάσεις / Συναυλίες

Μέλος του μουσικού σχήματος «Εν Χορδαίς». To μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» είναι ένα εργαστήρι ήχων της καθ’ ημάς Ανατολής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Κύριοι άξονες αναζήτησης και δημιουργίας του, η ελληνική μουσική παράδοση, οι λόγιες και οι λαϊκές μουσικές της Μεσογείου. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει βυζαντινή και μεταβυζαντινή μουσική από χειρόγραφους μουσικούς κώδικες (15ος – 19ος αι), έργα μεγάλων συνθετών της Μεσογείου μουσικές, τραγούδια και σκοπούς από την ελληνική παράδοση, καθώς και έργα σύγχρονων συνθετών.

Από την ίδρυσή του το σχήμα (1993) συνδυάζοντας την έρευνα με την ζωντανή μουσική πράξη, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ και σε επιφανείς συναυλιακούς χώρους όπως η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Institut du Monde Arabe (Παρίσι), το The Grace Rainey Rogers Auditorium of Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), την Salle Pierre-Mercure (Montreal), το Palais de Bojar (Βρυξέλλες), το Carl-Orff – Saal Gasteig (Μόναχο), την εκκλησία του Αγίου Μάρκου (Βενετία), το Parcel Room -South Bank (Λονδίνο), το City Hall Concert Hall (Χονγκ Κονγκ), το Theatre De La Ville – Les Abeses (Παρίσι) και άλλους πολλούς. Το ιστορικό του περιλαμβάνει συνεργασίες με κορυφαίους Έλληνες, Άραβες, Πέρσες, Τούρκους, Κινέζους, Εβραίους και πολλούς Ευρωπαίους δεξιοτέχνες μουσικούς.

Τον Νοέμβριο του 2006 το «Εν Χορδαίς» έδωσε σειρά συναυλιών συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, στο επίσημο ταξίδι του στα ΗΑΕ και το Ομάν.

Κατά την συμμετοχή του στο BabelMed Festival (27-29 Μαρτίου 2008) στη Μασσαλία το «Εν Χορδαίς» έλαβε το βραβείο της Γαλλικής Ραδιοφωνίας για τις Μουσικές του Κόσμου “Prix France Musique Des Musiques Du Monde".

 

 

Μερικές σημαντικές συναυλίες:

 

2010 Barcelona – Asikides and Omar Faruk Tekbilek

2010 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο

2009 Paris – Theatre de la Ville (live recording)

2009 Jerusalem – Oyd Festival

2009 Hong kong – City hall concert hall – Marco Polo Dreams

2009 New York –  Metropolitan Museum of Art

2009 Munich – Carl Orff Saal Gasteig

2009 Alexandria – Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας – World Festival

2009 Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης

2008 Μέγαρο μουσικής Αθηνών

2008 Prague – Oykraine – Marseille, BabelMed Festival (1st Prize)

2007 Paris – Institut du monde Arab

2006 Oman – Abu Dhabi – Dubai (μέλος προεδρικής αποστολής του Προέδρου τησ Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια)

Συμπόσια

Συμμετοχή στη Διεθνή Συνάντηση για τα Κρουστά που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ στην Τυνησία στις 22, 23 & 24 Ιανουαρίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Αραβικών και Μεσογειακών Μουσικών (Centre Des Musiques Arabes et Mediterraneennes) που εδρεύει στην Τύνιδα (Sidi Bou Said)

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης αυτής έντεκα από τους πιο διακεκριμένους εκτελεστές κρουστών της Μεσογείου θα δίδαξαν και θα παρουσίασαν την τεχνική και το στυλ τους παρουσιάζοντας master classes και δίδοντας συναυλίες. Η επιλογή των εκτελεστών έγινε με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζει ότι όλες οι διαφορετικές σχολές και στυλ που άνθισαν γύρω από τη Μεσόγειο θα εκπροσωπηθούν ισάξια.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης θα πραγματοποιήθηκαν επίσης διαλέξεις για την ιστορική εξέλιξη των κρουστών και την ρυθμική ποικιλία που απαντάται στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Αραβικό κόσμο από τους ακόλουθους μουσικολόγους- μουσικούς: Dr. Mahmoud Guettat Dr. Mourad Siala & Dr. Lassaad Zouari, (Τυνησία), Mr. Fikret Karakaya (Τουρκία), Mr. Nikolaos Terpsiadis (Ελλάδα).

Στη Διεθνή Συνάντηση για τα Κρουστά συμμετείχαν οι δεξιοτέχνες:

Mahmoud Ouertani – Τυνησία

Ανδρέας Παπάς – Ελλάδα

Bijan Chemirani – Γαλλία

Ali El-Khatib – Λίβανος

Lahoucine Baqir – Μαρόκο

Yasser Moawad – Αίγυπτος

Safa Gharib – Ιορδανία

Ahmet Misirli – Τουρκία

Lassaad Hosni – Τυνησία

Βαγγέλης Καρίπης – Ελλάδα

Ziya Tabassian – Ιράν

 

 

 

 

Μέλος άλλων οργανώσεων εθνικών ή διεθνών σχετικών με τα εικαστικά

Οι μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και η κοινή μουσική γλώσσα που αναπτύχθηκε στους τόπους που βρέχονται από αυτήν παρουσιάζονται την προσεχή Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς. Με τη σύμπραξη δεξιοτεχνών από την Περσία και τον Λίβανο, το συγκρότημα αναζητεί τις μουσικές συγγένειες της Μεσογείου σε έναν γεωγραφικό χώρο – ενοποιημένο για πολλούς αιώνες – όπου Ελληνες, Αραβες και Πέρσες μέσα από τις αλληλεπιδράσεις ειρηνικής συμβίωσης ή πολεμικών συρράξεων ανέπτυξαν τις μουσικές δεξιότητές τους, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο μουσικό σύστημα με συγκεκριμένους και καθορισμένους τρόπους. Σύστημα που στη συνέχεια αποτέλεσε τη βάση της ανατολικής μουσικής, λόγιας και λαϊκής.

Πολιτιστικός οργανισμός

Το συγκρότημα Εν Χορδαίς, από το 1993 όπου και ιδρύθηκε ως και σήμερα, έχει θέσει ως στόχο την αναζήτηση της κοινής αυτής (μουσικής) ταυτότητας μεταξύ των λαών που βρέχονται από τη Μεσόγειο, την καταγραφή της και «αυτοδικαίως» τη μεταλαμπάδευσή της σε όλους όσοι επιθυμούν να την κάνουν δική τους. Το Εν Χορδαίς δεν είναι μόνο συγκρότημα όμως. Πρόκειται για τον ομώνυμο Πολιτιστικό Οργανισμό (λειτουργεί με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη) ο οποίος σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του κ. Κυριάκο Καλαϊτζίδη, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο «Βήμα», «δραστηριοποιείται μέσα από τη Σχολή Βυζαντινής, Παραδοσιακής Ελληνικής και Κλασικής Ανατολικής Μουσικής, την παραγωγή δίσκων, τις εκδόσεις βιβλίων, τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και το μουσικό αρχείο του, ώστε μέσα από την έρευνα, την καταγραφή, τη μελέτη και πολύ περισσότερο την ανάδειξη της ελληνικής μουσικής παράδοσης και της δημιουργικής της συνέχειας να αναδείξει τα κοινά μουσικά βιώματα που χαρακτηρίζουν όλες τις παραδόσεις της ανατολικής μουσικής».

«Αυτοί οι κοινοί δρόμοι των λαών της mare nostrum θα αναζητηθούν στη συναυλία της Πέμπτης» σημείωσε στο «Βήμα» ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, σολίστ στο ούτι, ενώ και ο ίδιος παίρνει μέρος στη συναυλία του Εν Χορδαίς. Το πρόγραμμα της συναυλίας, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, περιλαμβάνει «ιστορικά και ακριτικά τραγούδια (9ου-15ου αιώνα), κοσμική μουσική από αγιορείτικους κώδικες βυζαντινής μουσικής με συνθέσεις επιφανών Φαναριωτών και πρωτοψαλτών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έργα κλασικής ανατολικής μουσικής ρωμιών, αράβων, περσών και τούρκων συνθετών, θρησκευτικά άσματα και παραδοσιακά τραγούδια αλλά και σύγχρονη μουσική δημιουργία στα ίχνη των δρόμων της Μεσογείου. Στα τελευταία έργα περιλαμβάνονται συνθέσεις των Ιμάνε Χομσί, Κίγια Ταμπασιάν, Βασίλη Τζωρτζίνη, όσο και εμού του ιδίου».

Επιστροφή στις ρίζες

Οι νέες συνθέσεις που πατούν στα βήματα της ευρύτερης μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν άλλωστε και το ζητούμενο του (συνολικού) καλλιτεχνικού οργανισμού Εν Χορδαίς. «Στη Μουσική Σχολή που έχουμε ιδρύσει και σπουδάζουν παραδοσιακή μουσική και όργανα νέα παιδιά δεν επιθυμούμε μόνο την ξερή ακαδημαϊκή γνώση αλλά επιδιώκουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους εν δυνάμει μουσικούς όταν ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους να αναζητήσουν τη δική τους (μουσική) ταυτότητα και φυσικά να την καταθέσουν μέσα από τα έργα τους» επισημαίνει ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης και συνεχίζει. «Η παραδοσιακή μουσική, για να χρησιμοποιήσουμε έναν όρο αντιληπτό στον καθένα, πιστεύω ότι στην Ελλάδα έχει αρχίσει να κατακτά το κομμάτι που της αρμόζει. Και αυτό πιστεύω ότι αποτελεί μια βαθύτερη ανάγκη όλων μας. Ακόμη και μέσα από τη μουσική μπορούμε να αντιληφθούμε – ως λαός και χώρα – την αλληλοσύνδεση και τον αλληλοεπηρεασμό των πολιτισμών, στο κομμάτι της γης που ζούμε και αναπνέουμε. Από την άλλη πλευρά η "επιστροφή στις ρίζες" είναι ανάγκη που δεν παρατηρείται μόνο στη μουσική, δεν πρέπει να παραπέμπει στο… τσαρούχι. Τουλάχιστον στον καλλιτεχνικό οργανισμό μας» διευκρινίζει ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης «προσπαθούμε αυτό που παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές να το παραδώσουμε στις επόμενες ώστε μέσα από αυτή την παράδοση να γεννηθεί μια νέα δημιουργία».

Δυνατές συμμετοχές

Στη συναυλία της προσεχούς Πέμπτης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο μουσικό σύνολο Εν Χορδαίς συμμετέχουν οι προσκεκλημένοι δεξιοτέχνες Γκαντάζ Σμπαΐρ (φωνή), Ιμάνε Χομσί (κανονάκι), Σαμίρ Μαχμούντ Σιμπλινί (νέι), Κίγια Ταμπασιάν (σιτάρ) και Ζίγια Ταμπασιάν (τομπάκ).

Ως σήμερα το συγκρότημα Εν Χορδαίς έχει κυκλοφορήσει πέντε άλμπουμ – «Λέιλα και Μετζνούν», «Προσμονή», «Θάλασσα Θυμήσου», «Κοσμική Μουσική από Αγιορείτικους Κώδικες Βυζαντινής Μουσικής» και «Ζαχαρίας ο Χανεντές» -, έχει δώσει δεκάδες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δραστηριοποιείται στον χώρο των παραγωγών με πέντε θεματικές ενότητες – Μεγάλοι συνθέτες της Μεσογείου, Μεγάλοι δεξιοτέχνες της Μεσογείου, Σύγχρονη μουσικοποιητική δημιουργία, Ελληνική παραδοσιακή μουσική, Λογοτεχνία στη δισκογραφία – και έχει εκδώσει δύο βιβλία – Ούτι – Μέθοδος Εκμάθησης και Η Εκκλησιαστική Μουσική στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Τέλος, όσον αφορά το Μουσικό Αρχείο, αυτό περιλαμβάνει βιβλία και περιοδικά που σχετίζονται με την εθνομουσικολογία (ελληνικά και ξενόγλωσσα), μουσικά κείμενα της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, της κλασικής ανατολικής και μεσογειακής παράδοσης, σπάνιες ηχογραφήσεις, δίσκους, CD και κασέτες που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά και, τέλος, ηχογραφήσεις των συναυλιών που διοργανώνει το Εν Χορδαίς.

Διδακτική εμπειρία

Βραβεία - Διακρίσεις

Τον Μάρτιο του 2008 το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ραδιοφωνία στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ BabelMed που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Μασσαλία. Στο πλαίσιο της βράβευσής του ηχογράφησε ένα δίσκο με τραγούδια και σκοπούς από τη μουσική παράδοση της Πόλης, της Σμύρνης και της Μ. Ασίας ο οποίος κυκλοφορεί στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο από την δισκογραφική εταιρία της Γαλλικής Ραδιοφωνίας Ocora με διανομή από την Harmonia Mundi. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Theatre de la Ville, τον εμβληματικό συναυλιακό χώρο του Παρισιού. Στην εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση συμμετέχουν οι μουσικοί:

Κυριάκος Πετράς – βιολί
Κυριάκος Καλαϊτζίδης – ούτι
Δρόσος Κουτσοκώστας – τραγούδι
Άλκης Ζοπόγλου – κανονάκι
Βασίλης Τζωρτζίνης – κοντραμπάσο
Πέτρος Παπαγεωργίου – τουμπεκέκι, μπεντίρ

Λοιπές πληροφορίες

Επόμενες προγραμματισμένες συναυλίες:

 

21-24 Ιουλίου Λάρνακα – Λεμεσός

Νοέμβριος 2010 – Pera Festival, Κωνσταντινούπολη

Απρίλιος 2011 – Περιοδεία Αυστραλία

Σεπτέμβριος 2011 – Περιοδεία Αμερική