Μεσαρέ Κενάν Ταχσίν

Μεσαρέ Κενάν Ταχσίν

Σπουδές Ατομικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) / Έργα Επαγγελματική Δραστηριότητα Μέλος άλλων οργανώσεων εθνικών ή διεθνών σχετικών με τα εικαστικά Λοιπές πληροφορίες
Φωτογραφικό Υλικό
Απεβίωσε:

1966

Τόπος Γέννησης:

Ιωάννινα

Σπουδές

Αυτοδίδακτος

Ατομικές εκθέσεις (εσωτερικού - εξωτερικού) / Έργα

Εικονογράφος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων το 1912-13 κι αμέσως μετά να δουλέψει για τη χαρτογράφηση των νέων συνόρων της Ελλάδας. Αυτοδίδακτος ζωγράφος, αποτύπωσε τα τοπία της Λίμνης των Ιωαννίνων, την ποικιλία των ανθρώπινων τύπων στα πορτρέτα του. Ήταν ο ανεπανάληπτος καλλιτέχνης, όταν επρόκειτο για την απόδοση των νεκρών φύσεων.

Οργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και σε συνεργασία με την Νομαρχία Ιωαννίνων, το Δήμο Ιωαννίνων και το Σύλλογο Παλαιών Γιαννιωτών, έκθεση ζωγραφικής με έργα του Κενάν Μεσαρέ. Επειδή πάρα πολλά έργα του Ζωγράφου αναφέρονται στους πολέμους 1912-1913, η έκθεση έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού της 21ης Φεβρουαρίου 2000, με παράλληλη εκδήλωση απόδοσης τιμής στον πατέρα του Κενάν, Χασάν Ταχσίν Πασσά, ο οποίος ως Στρατιωτικός Διοικητής του Τουρκικού Στρατού Θεσσαλονίκης, και με προσωπική του απόφαση παρέδωσε τη νύμφη του Θερμαϊκού στον Ελληνικό στρατό και όχι στο Βουλγαρικό.

Επαγγελματική Δραστηριότητα

Υπασπιστής του πατέρα του

Χαρτογράφηση των νέων συνόρων της Ελλάδας

Μέλος άλλων οργανώσεων εθνικών ή διεθνών σχετικών με τα εικαστικά

Κενάν Μεσαρέ, «Έργα», Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, 150

Λοιπές πληροφορίες

Ο Κενάν Μεσαρέ ήταν ο γιος του Αλβανού στρατηγού Χασάν Ταχσίν Πασά, του ανθρώπου που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στα χέρια των Ελλήνων και όχι των Βουλγάρων, επειδή πίστευε ότι πρέπει να την παραδώσει στα χέρια αυτών που την έδωσαν.

Μέτα το 1912-1913 πήρε την ελληνική υπηκοότητα και επέστρεψε στα Γιάννινα.